Permanente registratie als kiezer buiten Nederland

Als u voor Nederland wilt stemmen wanneer u in het buitenland woont, moet u zijn geregistreerd als kiezer buiten Nederland. Bij iedere verkiezing krijgt u de documenten die u nodig heeft om te stemmen per post toegestuurd.

Bent u al geregistreerd als kiezer buiten Nederland? En heeft u verkiezingen van het Europees Parlement ook aangeklikt? Dan hoeft u niets te doen. U krijgt uw documenten automatisch per post.

Bent u nog niet geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Om mee te kunnen stemmen bij de Europese Parlementsverkiezingen, kunt u zich tot en met 11 april 2019 registreren.

Stemmen met een briefstembewijs

Bent u als kiezer buiten Nederland geregistreerd? Dan staat u standaard geregistreerd om te stemmen per post met een briefstembewijs (dat is een stempas voor kiezers buiten Nederland). Stuur het briefstembewijs samen met het ingevulde stembiljet en een kopie van uw identiteitsdocument naar 1 van de briefstembureaus. Dat zijn stembureaus speciaal voor kiezers buiten Nederland. Om te mogen stemmen bij de verkiezing van het Europees Parlement moet uw identiteitsdocument geldig zijn op 9 april 2019.

Houd rekening met trage of minder betrouwbare postbezorging

Kiest u ervoor per brief te stemmen? Houd er dan rekening mee dat het tijd kost om iets per post heen en weer te sturen. Bent u in een land waar de postbezorging traag of minder betrouwbaar is? Dan is het verstandig iemand voor u te laten stemmen. Dit kan met een volmacht. Want u wilt natuurlijk zeker weten dat uw stem op tijd binnen is.