Coronavirus en dienstverlening gemeente Valkenswaard

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Valkenswaard, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening. 

Openingstijden

De openingstijden van het Klantcontactcentrum zijn gewijzigd.

Afspraak

Op dit moment kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via (040) 2083444. Maak een nieuwe afspraak als u verkouden bent, hoest of koorts heeft. Kom alleen, behalve als het noodzakelijk is om met meerdere personen tegelijk te komen.

Direct regelen

We beperken onze dienstverlening tot producten die niet kunnen worden uitgesteld en die niet digitaal kunnen worden verstrekt. Regel alles zo veel mogelijk online. Ga hiervoor naar de webpagina 'Direct regelen'.

Trouwlocatie Weerderhuys

Met inachtneming van 1.5 meter afstand is er, ondanks de versoepeling van de maatregelen, plaats voor maximaal 15 personen exclusief bruidspaar.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Sluit venster

Aanwijzing twee wandkleden tot beschermd gemeentelijk cultuurgoed

18 mei 2020 - Het college heeft twee wandkleden aangewezen tot beschermd gemeentelijk cultuurgoed.

Op het ene wandkleed staat afgebeeld ‘Heilige Willibrordus, Apostel van Brabant’, gemaakt door de Brabantse kunstenaar Luc van Hoek (1910-1991) en op het andere wandkleed staan ‘Twee personen met muziekinstrumenten’ afgebeeld. Dit wandkleed is gemaakt door de Brabantse kunstenaar Willi Martinali (1914-1983). Beide wandkleden hingen vroeger in de voormalige school het Hertog Jan College aan de Merendreef.

Het wandkleed ‘Heilige Willibrordus, Apostel van Brabant’ is onmisbaar voor de geschiedenis van de school en in meerdere opzichten historisch waardevol. Het Willibrordus wandkleed is enerzijds waardevol voor dorp en regio (lokale geschiedenis) en voor de provincie Noord-Brabant. Het ontwerp is van een Brabantse kunstenaar, het wandkleed werd geweven door een Tilburgse fabrikant, Atelier Diepen te Tilburg en erop afgebeeld staat het leven van St. Willibrordus, Apostel van Brabant. Anderzijds is het van waarde omdat het wandkleed behoort tot de gematigd modern-religieuze kunst uit de jaren ’50 en ’60 in Nederland en tot de monumentale wandkunst, een kunstvorm waarvan weinig voorbeelden resteren. Dit wandkleed komt na restauratie in de Sint Nicolaaskerk te hangen.

Historisch belang

Ook voor het wandkleed ‘Twee personen met muziekinstrumenten’ geldt dat het van historisch belang is voor de school en voor de destijds merendeels traditionele, rooms-katholieke dorpsgemeenschap in Valkenswaard. Dit moderne wandkleed is namelijk vooral ‘een getuige’ van de periode waarin binnen de seculiere kunst het spanningsveld tussen figuratie en abstractie van kracht was. Martinali had wel meer vrijheid bij de verbeelding van zijn ontwerp dan Van Hoeks wandkleed ‘Willibrordus’, aangezien het geen religieuze voorstelling betreft. Dit wandkleed komt na restauratie in de Bibliotheek Valkenswaard te hangen.