Digitale Scheurkalender Valkenswaard – verleden en heden

Dit item is gearchiveerd op 16-09-2019.

Hij is er! De Digitale Scheurkalender Valkenswaard. Basisschoolkinderen uit groep 5 tot en met 8 komen dankzij deze kalender alles te weten over kunst en cultuur in de gemeente Valkenswaard van vroeger en nu. Half september ontvangen alle basisscholen in Valkenswaard een inlogcode. Daarmee kunnen ze de kalender gratis gebruiken. De kalender is een initiatief van de cultuurcoaches van de gemeente Valkenswaard. 

De Digitale Scheurkalender is een samenwerking tussen de cultuurcoaches van de gemeente, VVV, Stg. Vaart –, Steendrukmuseum, Valkerij museum, Rijtuigenmuseum en Weerderheem. Samen hebben ze twaalf onderwerpen ontwikkeld, met elk één thema. Leerkrachten kunnen hieruit kiezen en samen met de leerlingen bijzondere kunst en cultuur in Valkenswaard ontdekken. Kinderen en hun leerkracht ontdekken veel over allerlei onderwerpen met behulp van kijkvragen, weetjes, filosofische vragen, extra doe-opdrachten en filmpjes. Bijvoorbeeld: hoe werkt een molen? geschiedenis van de Hofnar sigaren, kunst binnen Valkenswaard, waar komt de naam Valkenswaard vandaan en wat valt er te ontdekken in de natuur? 

Cultuuronderwijs

Met cultuuronderwijs leren leerlingen dat er niet maar één manier is om de wereld te bekijken. Ze nemen de inspirerende en creatieve uitingen van anderen in zich op, maar ontdekken dit ook bij zichzelf. Dat is belangrijk, want om goed mee te kunnen doen in een samenleving die snel verandert, zijn creativiteit, flexibiliteit en verbeeldingskracht enorm van belang. Veel leerkrachten vinden het -wegens tijdgebrek- lastig om cultuureducatie te geven, de Digitale Scheurkalender is de ideale tool hiervoor. Ook wordt kennis over -en de verbinding met Valkenswaard-, verstevigd door alle informatie.

Lancering Digitale Scheurkalender

Op zondag 15 september tijdens Val Val D’rie is de lancering van de Digitale Scheurkalender om 12.30 uur in theaterzaal De Hofnar. Iedereen is welkom.