Valkenswaard krijgt haar eigen re-use en recycle center

Dit item is gearchiveerd op 10-08-2020.

13 juli 2020 - De gemeente Valkenswaard is een samenwerking aangegaan met stichting Verderest.

Vanaf 15 juli zal Verderest herbruikbaar afval inzamelen en starten met het inrichten van een recycle-center met kringloopwinkel.

Verderest is sinds 10 jaar gevestigd in de gemeente Cranendonck, de doelstelling is het reduceren van de afvalstroom door verkoop van spullen en het repareren en 'upcyclen' van meubels en materialen. Naast de kringloopwinkel zal er in Valkenswaard een werkplaats worden ingericht voor het herstellen van fietsen plus ateliers voor metaal-, textiel- en houtbewerking.

Marina Liebregts, directeur Stichting Verderest: “Wij gaan verder met de rest en maken er weer iets moois van!”

Stichting biedt werk aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

De stichting biedt naast haar kringloopactiviteiten werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met als doel ze te empoweren; een vak te laten leren en zo doorstroming naar een betaalde baan te bevorderen. Het nieuwe recycle center zal zo veel mogelijk zelf (kapotte en onbruikbare producten) ontmantelen en recyclen, en de verkregen grondstoffen aanbieden aan de industrie, het 'cradle to cradle' concept staat dan ook hoog in het vaandel.

Optimale service voor onze inwoners

Wethouder Theo Geldens is erg blij dat het gelukt is om een nieuwe partij naar Valkenswaard te halen.

Geldens: “Wij zullen samen met Verderest blijven verkennen wat de mogelijkheden zijn om de Valkenswaards kringloopactiviteiten verder te optimaliseren. Daarbij staan onderwerpen als hergebruik, hergebruik  van grondstoffen, werkgelegenheid en een optimale service voor onze inwoners centraal.”

Afspraak maken voor gratis ophalen

Er moet nog veel werk verzet worden om het pand aan de Leenderweg 200 en 202 geschikt te maken voor deze activiteiten, de huidige inschatting van de openingsdatum is medio september. Tot die datum kunt u nagenoeg alle nog bruikbare spullen zoals textiel, schoeisel, meubels, speelgoed, boeken, gereedschap en kleingoed al aanbieden bij de winkel in Cranendonk (Nieuwstraat 95, 6021 HR Budel) of gratis op laten halen. Voor het maken van een afspraak om spullen te laten ophalen kunt u voorlopig het nummer van de winkel in Budel bellen: 0495-497808.